NN Онлайн Пенсионно осигуряване

NN Онлайн Пенсионно осигуряване

Приложението NN Онлайн Пенсионно осигуряване e най-лесният начин да следите по всяко време състоянието на осигурителната си партида във фондовете на NN Пенсионно осигуряване.

Каква информация ви предоставя?

  • информация за натрупана сума във вашата осигурителна партида;
  • за движенията по вашата партида;
  • за реализираната доходност от инвестиране на средствата;
  • информация за стойността на един дял към момента на справката;
  • позволява актуализация на лични данни;
  • възможност сами да изчислите данъците и таксите си.

Заявяване на NN Онлайн Пенсионно осигуряване 

За да активирате NN Онлайн, е необходимо да попълните Декларация за промяна в личните данни, която да подадете:

  • В офис на компанията или чрез представител на NN България.
  • По електронен път на имейл client.service@nnbulgaria.com с личен квалифициран електронен подпис.


Как да активирате услугата NN Онлайн?

  • Активирането на Вашия профил в NN Онлайн се извършва в рамките на 5 работни дни, като за потвърждение на активацията ще получите имейл.
  • Линкът, който ще получите на електронната си поща e с валидност 7 дни. Кликнете върху него и следвайте стъпките за валидиране на данни, както и въведете желаните от вас потребителско име и парола. Ако срокът от 7 дни изтече, свържете се с Центъра за контакт с клиенти на NN на 0800 11 464, за да получите нов  линк.
Информация, свързана с регистрация, активиране или ползване на приложението NN Онлайн Пенсионно осигуряване, можете да получите от Центъра ни за контакт с клиенти на NN на телефон 0800 11 464.


Какво трябва да знаете за вашето потребителско име и парола?

Вашето потребителско име е уникално. То трябва да съдържа големи и малки букви на латиница и цифри. Паролата трябва да съдържа минимум  8 символа и поне една голяма буква, малка буква и цифра.

Забравена парола

Ако забравите паролата си, кликнете върху линка „Забравена парола“ и въведете имейла и потребителското си име. Ако имейлът и потребителското ви име съвпадат, ще получите имейл с линк за въвеждане на нова парола. Линкът е валиден 8 часа. Моля да имате предвид, че системата „помни“ последните 12 въвеждани от вас пароли и те не могат да бъдат използвани повторно. Ако не активирате новата си парола в рамките на 8 часа, необходимо е отново да преминете през процеса на промяна на паролата, кликайки върху линк „Забравена парола“.

При 5 грешни опита за въвеждане на парола профилът ви се заключва автоматично. За да го отключите, трябва да използвате функционалността за забравена парола.


Забравено потребителско име

Ако забравите потребителското си име, трябва да се свържете с Центъра за контакт с клиенти на NN на 0800 11 464.

Информация, свързана с регистрация, активиране или ползване на приложението NN Онлайн Пенсионно осигуряване, можете да получите от Центъра ни за контакт с клиенти на NN на телефон 0800 11 464.
Последна промяна на: 14.07.2020 г.