„Къде растат парите?” или лесни финанси за децаКъде растат парите? Защо трябва да плащаме в магазина? Как парите се озовават в банкомата? Защо някои хора са по-богати от други? Често чуваме подобни въпроси от децата си и нерядко ни е трудно да им отговорим разбираемо. В помощ на всички възрастни, които искат да отгледат финансово грамотни деца, е книгата „Къде растат парите?“ на чешката авторка Дениса Прошкова.

Адам и Аделка Паричкови, главните герои, от улица „Скъпернишка“ са нейни помощници в разясняване същността на личните финанси на езика на децата. Братът и сестрата са въвлечени в типични и добре познати ситуации. Чрез игри и разговори с родители  и роднини двамата научават какво представляват труда, заплатата, видимите и невидимите разходи на домакинството, данъците, спестяванията, застраховането, пенсионното осигуряване, заемите, лихвите.

„Къде растат парите?“, която се издава на български език със съдействието на NN България е книга едновременно за забавление и учене. Благодарение на простичките обяснения, примерите от ежедневието, чувството за хумор и разбирането за това какво вълнува децата във връзка с парите, авторката дава начални познания на децата за личните финанси и улеснява родителите. В книгите обикновено не се рисува, но в тази оцветяването е разрешено. Любознателните читатели могат да открият и кратък речник в края на книгата.

С „Къде растат парите?“ задачата на родителите да отгледат финансово грамотни и отговорни деца е значително по-лесна и приятна, а навременните разговори за личните финанси могат да спестят на децата много разочарования и да ги направят по-щастливи и успешни в бъдеще.

През настоящата учебна година детската книжка „КЪДЕ РАСТАТ ПАРИТЕ?” ще бъде представена в училища в страната чрез пилотен проект на NN България и фондация „Заедно в час”. В общо 30 училища в страната учителите, участващи в програмите на фондацията, ще използват книжката като помагало за провеждане на свои занимания.


Към пътуването в света на личните финанси

Последна промяна на: 11.11.2020 г.