Новини

Новини

01.04.2019 г.

Даниел Телалев: "Финансовото планиране - първата стъпка към успеха на нашите деца"

Турнето на „Академия за родители" в страната продължава. Следващата среща с участието на финансовите специалисти от NN ще бъде на 6 април в град Бургас. Заедно с това и безценният опит, споделян от психолози, родители, учители и експерти от различни области за възпитанието, развитието и отглеждането на нашите деца..

В динамичното и забързано ежедневие ние не осъзнаваме, че 100% от смисъла на нашето утре са нашите деца. Грижейки се за тях, ние се грижим за бъдещето. В рамките на нашата среща в „Академия за родители“ в гр. Бургас ще си припомним заедно в какво се състои смисълът на това да си родител, къде грешим в опитите си да бъдем перфектни, как приключението и отговорността да отглеждаш и възпитаваш дете се преплитат, за да ни въвлекат в най-вълнуващото преживяване и пътешествие в живота ни, дори и по отношение на личните ни финанси. Заедно ще си отговорим на важните въпроси, които ще ни доведат до правилния финансов избор, за да бъдем ние и децата ни успешни, усмихнати и щастливи.

 

Лекторите на NN България - финансови специалисти и родители

Даниел Телалев, лектор на събитието в Бургас

Даниел Телалев е дългогодишен специалист в сферата на финансовото планиране и един от успешните мениджъри в NN България. В компанията работи от 2012 година. Има две дъщери – Мартина на 26 г. и Симона на 9 г. Свободното си време отделя на семейството. Обича и участва активно в благотворителни кампании и значими социални проекти на местно ниво. Мотото му е: „Обичай професията си и тя ще ти отвърне със същото, а по пътя по който вървиш с любов, всичко си идва на мястото по най-добрия възможен начин“.

1. Довършете фразата „Да си родител е…”

Д.Т.: Да си добър родител е трудна, отговорна и доста сложна задача. Това е най-прекрасното и същевременно най-трудното нещо в живота ми. Търсенето на баланс между строга дисциплина и приятелски отношения не се постига лесно. Винаги се стремя да изграждам отношения с децата си така, че да им помогна да се превърнат в зрели, самостоятелни и щастливи хора, способни да поемат отговорност за себе си и за света около себе си. Не е лесно едновременно да направляваш и да участваш в този процес. Като баща съм имал своите трудни моменти на съмнения, притеснения или дори отчаяние. Това, което ми е помогнало, е търсенето на нови начини и информация как да се справя с едно или друго предизвикателство. Вярвам, че човек може да отгледа добри, отговорни и успешни деца без обиди и наказания.

2. Освен емоционално, как можем да подкрепяме децата си?

Д.Т.:  Първото и най-важното нещо, което научих е, че да бъдеш добър родител означава да се променяш, да израстваш заедно с детето си. Да искаш да се учиш. Защото това е единствената професия, за която няма почивен ден и се учиш на всичко в движение, като най-добрият учител за това е детето. Ако искаш да получиш - трябва да дадеш! Никога не бива и да забравяме, че можем да дадем на децата си само това, което самите ние имаме. Така че, нека се грижим и за своята собствена хармония и щастие. Най-добрите родители са щастливите родители. Подкрепям децата си и искам те да са спокойни и усмихнати, да направя така, че да ги предпазя от вредни навици, да бъдат уверени в себе си и да не се чувстват наранени и унижени. Искам да имам деца, които да се грижат сами за себе си и да вземат самостоятелно важните решения в живота си.

3. Какъв съвет най-често давате на своите деца във връзка с управлението на личните финанси?

Д.Т.: Финансовата култура на децата ни зависи в голяма степен от нас, родителите. Ако ние не знаем как да управляваме своите финанси, малко вероятно е и децата ни да го научат. Държа моите деца да знаят значението и стойността на парите. Стремя се винаги да разполагат с толкова пари, колкото им са необходими за деня. Когато имат цел винаги ги окуражавам да спестяват пари за това. И не на последно място, винаги се опитвам да имам мнение по въпросите, които ги вълнуват, както и да бъда подготвен да им дам съвет.

4. Кои са най-често допусканите родителски грешки?

Д.Т.: Всеки родител винаги иска най-доброто за своите деца, но всички допускаме грешки от време на време. Понякога се срамуваме пред децата си за своите постъпки, но най-важното е да се учим от тях и да не ги допускаме занапред. Във взаимоотношенията ни се старая никога да не ги лъжа, да установявам приятелски отношения. В повечето случаи се опитвам да не бъда строг и категоричен, а да се възползвам от възможността да ги убедя в правотата на действията си. Оставям им правото сами да се справят с предизвикателствата, а ако не могат - гледам да съм винаги до тях. За мен лично максимата е, че любовта не винаги се купува с пари - банално е, но е истина. Не чувствам угризение, че не мога да изпълня винаги техните желания. В крайна сметка любовта, съвместните игри и забавления прекарани заедно са много по-важни.

5. Какво ще научат от вашата презентация посетителите на „Академия за родители” в Бургас?

Д.Т.: В рамките на нашата среща в „Академия за родители“ ще говорим за финансовото планиране и управлението на личните финанси с фокус върху развитието на децата и техните нужди. Заедно ще си отговорим на важните въпроси, които ще ни доведат до правилния финансов избор, за да бъдем ние и децата ни успешни, усмихнати и щастливи.
 

Ако сте прочели дотук, очакваме ви на 6 април в Бургас

Програмата на предстоящото събитие в Бургас може да намерите на сайта на организаторите.

На щанда на NN

Чакат ви изненади и чудесен детски кът!

Какво предстои?

Следващата спирка на Мини академията на колела ще бъде през есента на 2019 г.

Последна промяна на: 01.04.2019 г.