Новини

Новини

26.02.2018 г.

Децата ще учат за парите и живота с игри

Над 30 начални учители от цялата страна апробираха иновативни методи за обучение по финансова грамотност по време на квалификационно обучение на фондация „Инициатива за финансова грамотност“ по програмата „За живота и други важни неща: Първи стъпки“, проведено на 24 февруари 2018 г.  в София с подкрепата на NN  България.

Те се запознаха с ръководството „За живота и други важни неща: Първи стъпки“,  съдържащо десет работилници с над 25 активни игри и един урок-спектакъл.  В него по атрактивен за децата начин се преминава през теми, свързани с мотивация и себепознание, откриване на индивидуалните заложби, професионално ориентиране и предприемачество, управление на личните финанси, разумно потребителско поведение.

Учителите изцяло се потопиха в света на своите малки възпитаници – играха, правиха театър, забавляваха се и се смяха и наред с това учиха за управлението на парите,  за света, за силата на добротата и съпричастността. Мнението на преподавателите е единодушно – разработените методи са изключително иновативни и атрактивни и заедно с това достъпни и лесно приложими в училище.  Оценката за ръководството е също толкова висока - според преподавателите то е изключително професионално направено, разбираемо, достъпно  -  улеснение за всеки учител.  Всички те възнамерят да го използват в своята работа.

Някои от преподавателите споделиха:

  • „Обучението е резултатно, необходимо, модерно, от професионалисти, мотивиращо. Помагалото е изключително! Много професионално сътворено и апробирано в практиката!“
  • „Работилниците са интересни и занимателни за децата. Запълват дефицит в образователната система. Дават възможност за по-добра подготовка за житейския път и развитието на личността.“
  • „Подходът е изключително динамичен и атрактивен и дава възможност на децата да се докоснат до темите за финансите чрез игри и дейности.“
Това е поредното обучение по програмата „За живота и други важни неща: Първи стъпки“. Понастоящем над 60 учители от столицата и страната се преминали през него, а програмата вече се прилага в столични училища. 

Финансовите работилници за най-малките са продължение на друг съвместен и много успешен проект на Фондация „Инициатива за финансова грамотност“ и NN България  – „За парите и други важни неща“ - 10 теми с 25 финансови работилници за тийнейджъри, като през обучение за прилагането на ръководството са преминали над 260 учители от цялата страна.

 

Последна промяна на: 28.02.2018 г.