Новини

Новини

04.12.2017 г.

Учители от 30 софийски училища преминаха обучение по програмата „За парите и други важни неща“

Общо 54 учители от над 30 училища в София се събраха на специален обучителен курс по програмата на „За парите и други важни неща: Първи стъпки" на NN България и Фондация „Инициатива за финансова грамотност”. В два последователни дни, на 2-ри и 3-ти декември 2017 г., педагози от начален и гимназиален етап на училища в София се запознаха с иновативното ръководство по финанси за ученици и със забавния му подход за въвеждане на децата в света на финансите.

Вече втора година Фондация „Инициатива за финансова грамотност“ с подкрепата на NN България обучава учители и ученици на финанси. А за първи път тази година часове по финансова грамотност ще имат и най-малките.

Ръководството по проекта „За парите и други важни неща: Първи стъпки“, предназначено за деца на възраст от 6 до 11 години, включва десет работилници с над 25 активни игри и един урок-спектакъл. Финансовите работилници за най-малките са продължение на друг съвместен и много успешен проект на Фондация „Инициатива за финансова грамотност“ и NN България  – „За парите и други важни неща“ - 10 теми с 25 финансови работилници за тийнейджъри (8-12 клас). До момента през обучение за прилагането на ръководството са преминали над 300 учители от цялата страна.

По време на обучението учителите споделиха високата си оценка за обучението и за разработените финансови работилници.

За мен днешното обучение беше изключително интересно и полезно, тъй като е по-различно от всичко, на което досега съм присъствала. Много практически насочено, много разигравани ситуации и предизвикателства, които ще направят часовете с учениците много интересни и забавни.“, Янка Каунджиева, преподавател в 20-то училище в София.

Това, което видях тук е нещо, което не само ще бъде интересно за моите деца, но и ще бъде изключително полезно за онова, което им предстои в живота.“, Здравка Матеева, преподавател в 22-ро СОУ.

Всички работилници са съобразени с възрастта на учениците и са вдъхновени от практиката и реалността в България. Темите са свързани с мотивация и себепознание, откриване на индивидуалните заложби, професионално ориентиране и предприемачество, управление на личните финанси, разумно потребителско поведение.Последна промяна на: 04.12.2017 г.