Корпоративна ангажираност

Корпоративна ангажираност

Общество

Продължаваме да работим за увеличаване на финансовата грамотност, така че повече хора да могат да планират успешно своето финансово бъдеще. Инвестираме в програми, които дават възможност на повече хора да бъдат финансово независими и да вземат информирани и финансово отговорни решения.

В България

Инициативите ни за усъвършенстване на знанията и уменията за управление на личните финанси в България датират още от 2001 г. Сред по-важните ни проекти са:

 • NN България e партньор на Джуниър Ачийвмънт България по проект „Практични финанси”, подкрепен от Министерство на образованието и науката и други институционални партньори, за създаването на целогодишен курс по финанси за гимназиален етап. Повече информация за развитието на проекта, който стартира през 2017 г.  можете да намерите тук
 • Съвместно с Джуниър Ачийвмънт България NN развива  проекта  за подобряване на финансовата грамотност на студентите в неикономическите университети в България. Дългосрочната цел на проекта е да въведе курса „Лични финанси” в университетите в България. Със съдействието на компанията e подготвен и издаден първия учебник „Лични финанси: Въведение“ за студенти от неикономическите специалности. Доброволци от NN се включиха с открити лекции по практически теми и казуси, свързани с управлението на личните финанси. Проектът продължава и през 2019 г.
 • През юни 2018 г. NN България подкрепи проучване на Moitepari.bg, проведено сред повече от 500 потребители на портала относно техните нагласи за управление на личните финанси. Основните изводи и факти от проучването можете да видите тук
 • През март 2019 г. беше представена пред публика първата по рода си финансова пиеса за деца „Въртележка на парите“.  Учениците  от СУ „Кузма Тричков“, гр. Враца  показаха как може да се учи за парите с театър, влизайки в ролята на главните герои.  „Въртележка на парите“ е иновативен образователен подход, базиран на концепцията за „урок-спектакъл“.  Пиесата е част от програмите по иновативна финансова грамотност „За парите и други важни неща“ на  фондация „Инициатива аз финансова грамотност“, реализирани от с подкрепата на NN България. По същото време стартира и новият сайт www.finansizadetsa.bg .
 • През 2018 и 2019 г. мениджърите и финансовите консултанти от NN се включиха в множество издания на най-голямото събитие за деца и родители - Академия за родители, в градовете София, Пловдив, Плевен, Благоевград и Бургас  В поредицата от събития, подкрепени от NN, психолози, родители, учители и експерти от различни области споделяха опит за възпитанието, развитието и отглеждането на децата. Финансовите специалисти на компанията предоставиха информация как ефективното управление на личните финанси може да помогне за реализирането на семейните планове и мечти.
 • През 2016 и 2017 г. бяха разработени двете ръководства с финансови работилници за учители, деца и родители „За парите и други важни неща“ – едното предназначено за най-малките ученици, а другото – за ученици от последната степен на гимназиално образование. Повече за работилниците, прочетете тук.
 • От 2016 г. NN България е партньор на Джуниър Ачийвмънт България по проект за подобряване на финансовата грамотност на учениците от средната степен на образование.
 • През 2015 г. разработихме информационния портал за пенсионно осигуряване PENSIOPEDIA.BG (https://www.pensiopedia.bg).Повече информация можете да откриете тук.
 • През 2014 и 2015 г. преведохме и стартирахме разпространението на две детски книжки - „Къде растат парите?“ (за деца от 6-11 г.) и „За да ви служат парите по-добре“ (10-14 г.) на чешката авторка Дениса Прошкова, които въвеждат децата в света на финансите и помагат на техните родители да отговарят на въпроси, свързани с личните финанси по адекватен за детската възраст начин.Повече информация можете да откриете тук.
 • През 2013 г. стартирахме електронно приложение „е-Личен финансов профил“, което подпомага задълбоченото разкриване на финансовите нужди на потребителите.
 • През 2010 и 2011 г. проведохме последователно две проучвания - глобално и национално, за да изследваме нивото на финансова грамотност на българите и влиянието й върху техните нагласи и поведение. Повече информация можете да откриете тук.
 • Образователната ни програма „Лесни финанси” стартира през 2011 г. и оттогава предоставя икономическа и финансова информация по лесен и достъпен за всички начин.
 • През 2013 г. подпомогнахме провеждането на проучване на УНИЦЕФ България „Децата необхванати от образователната система“. Изследването проследи проблемите в образователната система и причините децата да отпадат от училище, като си постави за цел да създаде устойчиви програми, които да върнат децата в училище. Пълният доклад с резултатите от изследването е достъпен на страницата „Пазарни проучвания”.
 • С подкрепата на ING през лятото на 2012 г. се реализира Детска работилница с холандската принцеса Лаурентин, посветена на опазването на околната среда. Освен с много нови знания, децата получиха и образователваната книжка на прицеса Лаурентин ван Оранйе - „Мистър Фини и светът надолу с главата”, както и други подаръци, осигурени от ING и други спонсори.

В NN Group се стремим да помагаме на хора, които са затруднени финансово, като ги подкрепяме за облекчаване на финансовите сътресения, пред които са изправени. За да увеличи ефекта, Групата си сътрудничи с благотворителни организации, които подпомагат семейства с деца, живеещи при трудни обстоятелства.

Подробно за социалната ангажираност на Групата може да научите от последния Доклад на NN Group за 2018 г.

Култура и изкуство

През 2003 г., под патронажа на Министерство на културата, ING стартира важен проект по изграждането и поддържането на интернет страница на древния град Перперикон. Тя съдържа важна информация за Перперикон, последните археологически открития, многоброен снимков материал, както и виртуални разходки из комплекса. Инициативата имаше за цел да представи и популяризира пред световната общественост този значим археологически обект. ING допринесе за увеличаване на публичността на разкопките на древния град, в това число заснемането на два документални филма за Перперикон, излъчени в национален ефир, както и подготовката на редица други рекламни материали и организация на събития (изложба на находки от Перперикон, Татул и други обекти от Източните Родопи). През юни 2003 г. www.perperikon.bg  е отличен с първа награда в категорията "Образователен сайт" на уеб фестивала, проведен в рамките на традиционния медиен фестивал в Албена.

Други проекти, с които се гордеем:

 • От 23 септември до 23 ноември 2016 г. в столицата се проведе фестивалът за класическа музика „Пиано Екстраваганца“, част от културния календар на Столична община. Събитието включваше поредица от концерти с участието на изявени пианисти от България и света. Концертите бяха организирани от Фондация „Пиано Екстраваганца“ с финансовата подкрепа на NN България.
 • Новото партньорство на NN Group с музея за изкуство „Маурицхойс” в Хага, който е прочут в цял свят с впечатляващата си колекция от някои от най-добрите картини, рисувани през т.нар. Златен век на холандското изобразително изкуство. В експозицията му са включени шедьоври от Рембранд и Вермеер. Повече информация можете да откриете тук.
 • Спонсорство на холандския Кралски оркестър “Концертгебау” (Royal Concertgebouw Orchestra);
 • Финансова подкрепа за най- големия и най-известен музей - Кралския Музей (Rijksmuseum), където има впечатляваща колекция от произведения на холандските майстори Рембранд, Франс Халс, Вермеер;
 • Подкрепа за Музея за модерното изкуство (MoMA) в Ню Йорк; 
 • Основно спонсорство на  престижния маратон в Ню Йорк - ING NY City. Понастоящем NN е генерален спонсор на маратоните в Ротердам и Хага;

Последна промяна на: 10.05.2019 г.