КАК ДА ПРОВЕРЯ КОЛКО СРЕДСТВА ИМАМ НАТРУПАНИ ПО МОЯТА ПАРТИДА?

ЗА КЛИЕНТИ НА NN ПЕНСИОННО ОСИГУРЯВАНЕ

В случай че си клиент на NN можеш да се информираш за натрупаната сума и движенията по индивидуалната ти осигурителна партида, като се свържеш с Центъра за контакт с клиенти на NN на безплатен номер 0800 11 464  или заявиш желание за връзка с теб.
Повече за това как да направиш справка за средствата по твоята партида в NN Пенсионно осигуряване можеш да намериш на страницата ни Средства по партидата.  

ЗА КЛИЕНТИ НА ДРУГИ ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ

В случай че не си клиент на NN, или не знаеш на кой фонд си клиент, можеш да научиш кой е твоят пенсионен фонд като предприемеш една от изброените по-долу стъпки:

  • Подай Молба към Националната агенция за приходите (НАП) за предоставяне на информация в кой Универсален/ Професионален пенсионен фонд постъпват осигурителните ти вноски.
  • Посети интернет страницата на НАП (www.nap.bg), на която с персонален идентификационен код (ПИК) можеш да получиш желаната информация.
  • Посети служба „Допълнително задължително пенсионно осигуряване” на НАП и ще получиш информацията срещу документ за самоличност. Ако си разпределен служебно, пенсионното дружество е длъжно да те информира с уведомително писмо за това непосредствено след разпределението. Служебно разпределени са тези, които не са упражнили правото си на избор на пенсионен фонд в предвидения за това по закон период.

Ако не сме успели да отговорим на всички твои въпроси, не се колебай да се свържеш с нас на безплатен номер 0800 11 464.

Последна промяна на: 16.07.2015 г.